Amateurfilm festival: Tijdsbeeld

Het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseren op zondag 9 december 2012 in het Limburgs Museum in Venlo de eerste editie van het tweejaarlijkse Filmfestival Tijdsbeeld.

Het thema van het festival is Mijn dorp, mijn stad. Voor deze eerste editie zijn films ingezonden die historische of hedendaagse gebeurtenissen of waargebeurde verhalen in een stad of dorp verbeelden. Het zijn documentaires, speelfilms en reportages van amateurfilmers en heemkundeverenigingen die een historisch of hedendaags tijdsbeeld geven van een dorp of stad in Nederlands-Limburg. De drie best verfilmde historische gebeurtenissen, tradities of waargebeurde dorpsverhalen komen in aanmerking voor een geldprijs (500, 250 of 150 Euro). De films worden tevens opgenomen in het Limburgs Film Archief.

Aansluitend op het Amateurfilmfestival Tijdsbeeld zijn op de museumgang thema-compilaties te zien van oudere amateurfilms uit de filmcollectie van het Limburgs Museum. Onder de titel ‘Mijn Tijdsbeeld’ zijn de hobbyfilmers van vroeger aan zet. Of ze nu arts, autohandelaar, lampenverkoper, lerares, beroepsfotograaf, wegenbouwkundig ingenieur of uitvinder waren, ze filmden, dachten en monteerden erop los. Dat leverde een haast oneindige reeks filmdocumentjes op, niet alleen over hun gezinnen maar ook over hun werk of van tripjes naar stad en land. Met de filmtentoonstelling ‘Mijn Tijdsbeeld’ laat het Limburgs Museum zien wat amateurfilms zo waardevol maakt als authentieke bron, soms zelfs als enige beeldgetuigenis van een historische gebeurtenis of ontwikkeling. ‘Mijn Tijdsbeeld’ toont ook de creatieve aspecten van het hobbyfilmen. In het documentaire én het creatieve ligt ook precies de parallel met de wedstrijd Tijdsbeeld, waaruit actuele amateurfilms beschikbaar komen voor het filmarchief.

Voor meer informatie zie de website van het Limburgs Museum.